Kedge

Eenvoudig en kostenbesparend

De Kedge is een ankerpunt voor platte daken om persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen aan te bevestigen. Zo beschermt u degene die op het dak werkzaam is tegen de gevaren van een val van een dak.

Met de Kedge wordt veiligheid vernieuwend en praktisch aangepakt. In tegenstelling tot de traditionele ankerpunten wordt de Kedge niet mechanisch bevestigd aan de dakconstructie, maar aangebracht op de bestaande dakbedekking, zónder bevestiging door de dakbedekking heen. De Kedge bestaat uit een solide en slim ontworpen ankerpunt dat zich vastgrijpt aan een rozet dakbedekking. Deze rozet wordt door een gecertificeerde verwerker met een brander of föhn op  het dakoppervlak aangebracht. Hierdoor ontstaat een betrouwbare, duurzame en waterdichte verbinding met de onderliggende dakbedekking.

Als de Kegde belast wordt, gebeuren er verschillende dingen. Allereerst vervormt de in de Kedge aanwezige kreukelzone. Hierdoor wordt een deel van de energie, die vrijkomt tijdens de val, opgenomen. De overige energie wordt over de rondom aanwezig dakbedekking afgevoerd. Op die manier wordt handig gebruik gemaakt van de flexibiliteit, de sterkte en de massa van de dakbedekking.

Geballaste daken met grind
Voor de geballaste daken is een speciale grindkeering ontwikkeld. Deze grindkeerring is uitgevoerd in een goed zichtbare kleur en zo ontworpen dat de Kedge wordt vrijgehouden van het grind.

Op welke daken en dakbedekking?
De Kedge kan gemonteerd worden op platte daken met een hellingshoek die kleiner is dan 15 graden. Het materiaal van de draagconstructie speelt vrijwel geen rol bij het product. Deze kan van hout zijn, van staal, beton of andersoortige steenachtige materialen. Het Kegde Anchorpoint Bitumen mag alleen op de zogenaamde “moderne” meerlaagse bitumineuze dakbedekking worden aangebracht. Dat wil zeggen APP- of SBS-gemodificeerde bitumen met minimaal een polyester inlage. Het dak kan geïsoleerd of ongeïsoleerd zijn. De Kedge mag op de volgende meerlaagse bitumineuze dakbedekkingssystemen worden aangebracht: volledig of partieel verkleefd, mechanisch bevestigd of losliggend geballast. Een oud dak dat is overlaagd met één laag partieel of volledig verkleefde dakbedekking wordt beschouw als een meerlaags systeem.

De Kedge is er ook in uitvoering voor pvc-dakbedekking. Voor meer informatie over deze toepassing of voor toepassing van de Kedge op andere typen dakbedekking, kunt u contact opnemen met onze technisch adviseur.

Gebruik van de Kegde
De Kegde is geschikt voor gebruik door één persoon. De gebruiker dient getrand te zijn in het gebruik van beschermingsmiddelen (pbm’s) tegen vallen. Onder alle omstandigheden is het gebruik van een valdemper volgens EN 355 verplicht. Kedge Safety Systems adviseert ankerpunten altijd te gebruiken volgens de werkmethode van gebiedsbegrenzing (ook wel restraint werken genoemd). Dat wil zeggen dat de (val)lijn zo kort wordt ingesteld dat de gebruiker niet over de dakrand kan vallen.

De voordelen van Kegde op een rijtje:

 • Snel en eenvoudig aan te brengen
 • Kostenbesparend, lage investgering
 • Geen lekkagerisico
 • Fraai uiterlijk
 • Geen bevestiging in de dakconstructie
 • Geschikt voor alle moderne dakbedekking
 • Tast dakbedekking en lopende dakgarantie niet aan
 • Volledig gemaakt van duurzaam RVS
 • Geen koudebruggen
 • Lage opbouwhoogte

En natuurlijk voldoet de Kegde aan de norm:

 • EN 795

Certificaat KEDGE-verwerker

Kedge Barrier

Informatie over de Kedge Barrier volgt zo spoedig mogelijk.

Voor meer (technische) informatie of voor een vrijblijvende offerte voor het toepassing van de Kedge ankerpunt of barrier kunt u met ons contact opnemen.